Resa till Skottland

Skottland håller på att bli återupptäckt. För bara ett tiotal år sedan gick det få flyg direkt till Skottland från det europeiska fastlandet. Turistnäringen var då inte särskilt stor och de flesta besökare kom från grannlandet England. Det har ändrats på senare år då allt fler inser vad Skottland som land har att erbjuda. Den rika naturen, de fantastiska golfbanorna och det fascinerande kulturlivet tillsammans med en vida känd gästfrihet sätter numera Skottland på kartan som ett intressant och givande resmål.

Enkel in- och utresa
Det är lätt att ta sig till Skottland. En flygresa till Skottlands största städer tar ungefär 4,5 timmar enkel väg. Eftersom Skottland är en del av EU krävs inga speciella tillstånd och det råder heller inga särskilda restriktioner för svenska medborgare.

Flygplatser och rutter
Ett allt större intresse för Skottland som resmål gör att turerna till de skotska flygplatserna från andra europeiska städer stadigt ökar. Från Skandinavien går det att bland annat flyga non-stop till följande flygplatser:
- Aberdeen Airport erbjuder direktflyg till och från Köpenhamn och Oslo.
- Edinburgh Airport erbjuder flyg till och från Köpenhamn, Helsingfors, Stockholm och Oslo.
- Glasgow International Airport strax väster om Glasgow har direktflyg till och från Köpenhamn.
- Glasgow Prestwick International Airport som ligger lite längre ifrån citykärnan i sydvästlig riktning. Hit går bland annat de flesta flighter från RyanAir och SAS.
- Inverness.

Flygbolag
Linjerna mellan Skandinavien och Skottland trafikeras bland annat av flygbolagen SAS, RyanAir, KLM, Air France, British Midland och Lufthansa. Flygresor med de internationella flygbolagen innebär mellanlandning. Priserna varierar kraftigt beroende på årstid, rutt och flygbolag men ligger normalt runt 4 000 – 6 000 svenska kronor. Non-stop biljetterna är något dyrare än de bolag som erbjuder resor med en eller två mellanlandningar.

Paketresor
Paketresor är ofta ett prisvärt och enkelt alternativ med flygresa och hotell inbakat i priset. Ving erbjuder veckolånga resor liksom weekendalternativ. Det gör även TravelPatrtner Charter och Expedia.

Temaresor
Temaresor är ett enkelt och bekvämt sätt att se mycket på kort tid, särskilt för familjer, ensamresenärer eller grupper. Det är också ett prisvärt alternativ. De flesta temaresor till Skottland rör golf och/eller whisky. Det finns även temaresor med fokus på kultur, musik, natur och arkitektur. Priserna inkluderar då såväl flygresa och rundresa som hotell. I vissa fall ingår viss form av kost. Nackdelen är att friheten att upptäcka det oväntade lätt går förlorad och att det kan vara svårt att få kontakt med lokala invånare när en hel grupp kommer till ett och samma ställe på en gång.

Konkurrensen mellan bolagen är stor och det är värt att titta noga på de erbjudanden som finns. Några av de större aktörerna på marknaden är Skottlandsresor, Reseskaparna, Golf Tours och Temaresor. Bland de mindre resebolagen märks Gourmettravel och Qualitours.

Båt
En lite annorlunda upplevelse är att åka mellan Norge och Skottland. Det finns kryssningar till och från bland annat Bergen som leder till Thurso på den östra kusten. Rutten kan bli en upplevelse i sig med mängder av upplevelser till havs. Det går också att åka färja med Scandinavian Seaways till Newcastle, England, för vidare färd mot Skottland. Båtarna går från Göteborg.